Aminosavak

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Összesen 22 aminosavat ismerünk, melyek két csoportra oszthatók. Az egyik csoport az esszenciális aminosavak csoportja, ahová 9 aminosav sorolható (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin). Az esszenciális aminosavakra jellemző, hogy az emberi szervezet nem, vagy csak kis mennyiségben tudja őket előállítani, pedig megfelelő mennyiségükre mindenképpen szükségünk van. Ezt a 9 aminosavat táplálékunkkal biztosíthatjuk szervezetünk számára. A másik csoport a nem esszenciális aminosavak csoportja, ahová a további 11 aminosav sorolható.

Az aminosavakból felépülő fehérjék szintén kétfélék lehetnek. Az elsőrendű, más néven komplett fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazzák, méghozzá megfelelő arányban. Ezek a fehérjék a “biológiai szempontból értékesebb” fehérjék, melyek általában állati eredetűek (tojás, tej, húsfélék, hal). Másodrendű, vagy inkomplett fehérjék már néhány esszenciális aminosavban hiányosak lehetnek, ezért önmagukban nem megfelelő fehérjeforrások. Ide nagyrészt a növényi eredetű fehérjék sorolhatók.
Ezért is nagyon fontos, hogy a vegetáriánusok odafigyeljenek a megfelelő fehérjebevitelre!

Aminosavak

L-metionin: egy genetikailag kódolt, semleges, kéntartalmú esszenciális (nélkülözhetetlen, elsődleges fontosságú) aminosav. Az emberi táplálkozásban alapvető szerepe van. Serkenti a zsírégetést.

L-arginin: erre az aminosavra a hipofízis (agyalapi mirigy) normális működéséhez van szükség. Növeli a spermiumok számát és elősegíti az immunválaszt és a sebgyógyulást. Segíti a szervezetet zsírraktárainak lebontásában, és a megfelelő izomtónus fenntartásában.

L-ornitin: Az L-argininnel együtt az emberi hormon felszabadításában közreműködő aminosav. Fokozza az inzulinszekréciót, azaz elősegíti hogy az inzulin anabolikus (izmot építő) hormonként hasson.

MSM: A metil-szulfonil-metán, egy a természetben előforduló, a ként szerves kötésben tartalmazó vegyület. Kéntartalmánál fogva hozzájárul a kötőszövetek, így izületeink egészséges működéséhez. A kén koncentrációja a gyulladásos ízületekben mintegy 60-70 százalékkal kevesebb, mint az egészséges ízületekben.

Taurin: A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú, nem hagyományos aminosav, amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. Szerepe meglehetősen sokrétű. Segíti a szívizomzat megfelelő működését, befolyásolja szervezetünk megfelelő adrenalin és inzulin szintjét, kedvező hatást gyakorol az immunrendszerre, az idegrendszerre, fontos szerepet tölt be az optimális anyagcserére.